Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Νέα οικονομικά μέτρα και δημοκρατική νομιμοποίηση

Επιτέλους η "αγωνία" μας έληξε. Τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα είναι πλέον γεγονός και απο εδώ και στο εξής πρέπει, λέει, όλοι μας να βάλουμε πλάτη.
Πραγματικά ελάχιστοι θα αρνούνταν να βάλουν πλάτη σε περίπτωση που οι τελευταίες αποφάσεις είχαν ληφθεί από μία κυβέρνηση, η οποία διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνει.
Παραβλέπουμε το γεγονός οτι στην Ελλάδα ο ίδιος ο εκλογικός νόμος επιτρέπει την αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των εκάστοτε κυβερνήσεων και ξεκινάμε από την παραδοχή ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση νομιμοποιείται να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Σημειώνουμε εδώ ότι τα προεκλογικά προγράμματα των ελληνικών κομμάτων (σε αντίθεση με αυτά των περισσοτέρων ευρωπαϊκών) είναι συνήθως τόσο γενικά και θολά, ώστε να μη δεσμεύουν ουσιαστικά τις κυβερνήσεις.
Αν έρθουμε λοιπόν στη σημερινή κατάσταση, εύκολα παρατηρούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση σε βασικούς άξονες των προεκλογικών της δεσμεύσεων παρεκκλίνει σημαντικά . Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτό το δεδομένο μπορούμε να αναρωτηθούμε:
Νομιμοποιούνται οι εκπροσωποι (υπηρέτες) του λαού να αποφασίζουν διαφορετικά από αυτά που τους ανέθεσε ο ίδιος ό λάος; Με άλλα λόγια, γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτων και ότι είναι δέσμιοι των υποσχέσεών τους;
Όσο οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών (κάτι που δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω εκλογών), οι πολιτικοί μας δε δικαιούνται να χρησιμοποιούν ως άλλοθι την πλασματική δημοκρατική τους νομιμοποίηση!