Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Η αντιευρωπαϊκή ομάδα Visegrad

Συνεχίζουμε και επιμένουμε ότι το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε καμία περίπτωση σε εθνικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί σίγουρα να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.
Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η έως τώρα στάση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, που είτε αντιδρούν σφόδρα είτε σφυρίζουν αδιάφορα.
Η αντίδραση και οι μονομερείς ενέργειες των κρατών της ομάδας Visegrad, φανερώνουν για ακόμα μια φορά ότι ήταν λάθος η βιασύνη της ΕΕ να υποδεχτεί τις χώρες αυτές στους κόλπους της. Διότι όταν το 2004 έγιναν μέλη της ΕΕ, οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, βρίσκονταν ακόμα σε διαδικασία εκδημοκρατισμού με σαφή εθνοκεντρικό προσανατολισμό (δημιουργία εθνικής συνείδησης κλπ). Δεν είχαν αποκτήσει ακόμα ευρωπαϊκό βηματισμό και απείχαν πολύ από το να κατανοήσουν τους στόχους της ΕΕ στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Έτσι και σήμερα δείχνουν ξένο σώμα, χωρίς να μπορούν να δράσουν ευρωπαϊκά, βάζοντας μπροστά το εθνικό τους συμφέρον, χωρίς να μπορούν να το εντοπίσουν αυτό μέσα στο συνολικότερο ευρωπαϊκό συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου